Detta är en patenterad gummi-sadelgjord med ingjutna metallfästen som är vinklade 30 grader inåt, det finns i elva olika standardlängder från 325 till 560 mm. (för avstånd från 358 till 672 mm mellan spåren på din möbel).

Fagas-banden sitter i möbler av bl.a Hans Wegner, Ib Kofod Larsen, Illum Wickelsö, Folke Ohlsson, Poul Jensen, och från tillverkare såsom DUX, OPE-möbler, Bröderna Andersson, IKEA, Bodafors Moderna Möbler, JOC, Zelig, Getama m.fl.
Framförallt på vintage möbler från 1950-1990, men även på nya möbler från Källemo av t.ex Mats Theselius.

 
   

 
       
 

Bild 8:  Ibland är det ett långt fräst spår på träramen där metallvinkeln passas ner och då är det kanske inte helt lätt att avgöra hur många band där ska sitta.

 

Bild 9:  Ibland är det utfräst flera kortare spår för ett ett exakt antal band. Det rekommenderade antalet band per sittplats är 6-8 st men det finns undantag.

 
 

Bild 10:  På en fåtölj av Illum Wickelsö producerad i Danmark av Niels Eilersen finns det t.ex bara plats för 4 st.

 
 

Bild 11:  Samma fåtölj producerad av OPE Möbler i Taberg, Sverige har plats för 6 st.

 
 

Bild 12:  På några danska möbler är också det frästa spåret i träramen ersatt med en smal profil i metall vilket också fungerar utmärkt.

 
 

Bild 13:  På majoriteten av möblerna ska banden bara monteras åt ett håll, vertikalt eller horisontellt.

 
 

Bild 14+15:  Men på t.ex Illum Wickelsös fåtölj eller Samsö av Ib Kofod Larsen (båda producerade hos OPE Möbler i Taberg) så sitter dom både horisontellt och vertikalt och ska då flätas.

 
 

Bild 15

 
 

Bild 16+17:  För många år sedan fanns också en variant av Fagasbanden med en metalltapp i varje ända istället för det vinklade metallfästet. Tyvärr är den utgången och produceras inte mer.

 
 

Bild 17

 
 

Bild 18:  Det har även funnits en tillverkare av liknande elastisk gummisadelgjord men utan ingjutna metallfästen, som hette ROTEX, och i de flesta fall kan du ersätta dessa med Fagasband.

 
 

Bild 19:  Ett plagiat från Firestone USA.

 
   

Priser är från 155:- till 220:-/fagasband inkl. moms. + eventuell fraktkostnad.

Svensk moms dras automatiskt av för alla leveranser som skickas till länder utanför EU.

Detta sker när du slutför ditt köp i web shoppen och klickar på region-knappen: Rest of the world eller Norway.

Du kan också välja att köpa direkt över disk i PTV: s butik i Göteborg.